Bodø: Smart by - smart kommune?

Bodø: Smart by - smart kommune?

Hva kan vi lære av Bodø når det gjelder hvordan man fra grunnen bygger og organiserer en miljøvennlig digitale framtidsby? Og hvilken kommuneorganisasjon skal stå for denne prosessen?

Samling i bunn

Prosessen rundt, og vedtaket om å legge ned forsvarets flybase i Bodø i 2012, ble starten på det som begynner å se ut som et eventyr for Bodø. Gjennom flytting av hele flyplassen, og dermed åpning av nye sentrumsnære bolig- og næringstomter, sprøyter staten inn mange milliarder kroner inn i Bodø-samfunnet. En kraftig dytt for en kommune som må finne nye næringer og som fra før hadde en ganske uklar profil, og som kanskje var mest kjent for å «glimte til» enkelte år i eliteserien i fotball.

Bodø i vinden!

Men når vedtaket kom om å legge ned forsvarets flybase i Bodø kom i 2012, ar allerede kommunen på god vei mot framtiden. Kommunen tok initiativ til et partnerskap om profilering og markedsføring av Bodø som bo- og arbeidsmarked. Med på laget fikk de de største offentlige og private næringsaktørene, Som Nord Universitet, Avinor, DnB, Norconsult, Bodø Kunnskapspark osv. Kommunen stilte med organisasjon og koordinator. Nærings- og samfunnsaktørene stilte med penger og deltok i styret for partnerskapet, som fikk navnet «Bodø i vinden».

Norges mest attraktive by i 2016

I 2016 fikk Bodø prisen som Norges mest attraktive by. Det var to hovedbegrunnelser: For det første sentrumsutvikling, blant annet med satsingen på boliger i sentrum. For det andre prosjektet «Ny by – ny flyplass, der Bodø har vist at byen makter å snu et problem, dvs. nedleggelsen av den militære flybasen, til en ressurs for byen.

Profilen som attraktiv by styrkes ikke minst av åpningen av et gedigent kulturhus «Stormen» i 2014, og samlingen av de statlige høyskolene under Nord Universitetet -paraplyen. Og nylig ble forskere i innovasjon rangert som best i Norge, og blant de 100 beste i verden.

Smart kommune

Bodø kommune har åpenbart gjort noe riktig de siste årene. Pessimisme er snudd til optimisme og stolthet. Ikke minst er det spennende at kommunen fanget opp trendene i tiden om forpliktende nettverk og partnerskap med næringsliv og kulturliv, og satser på moderne digitale løsninger for innbyggerinvolvering i byutviklingen.

Smart organisasjon?

Hvilken kommuneorganisasjon står midt oppe i denne utviklingen. Digitalisering og nye måter å samhandle mellom innbyggerne og kommunen står sentralt i satsningen. Akkurat nå er rådhuset en stor byggeplass, og det planlegges helt nye digitale fagmiljøer i det nye rådhuset. Her er det mange mennesker som må ha en bratt læringskurve! Her blir tradisjonelle måter å drive forvaltning på utfordret. Her må kultur og motstand mot forandring bearbeides og tas på alvor.

Vi har noen kommuner som har klart å holde en langsiktig strategi for å endre kultur og profil. Det mest nærliggende eksemplet er kanskje Drammen kommune der de gamle industrimiljøene i dag ligger som perler langs Drammenselva, og der den første assosiasjonen til byen ikke lenger er å være Norges største veikryss. I sin utviklingsprosess ligger kanskje Drammen 10 år foran Bodø, men transaksjonen kan komme til å bli langt større i Bodø på sikt.

Bedreorganisasjon.no kommer avgjort til å følge opp stoff om de interne utviklingsprosessene i Bodø kommune framover. Hvordan planlegger politikerne og administrasjonen for en slik utvikling. Hvilken organisasjon, teknologi og ikke minst organisasjonskultur legger man opp til for å bygge Norges smarteste by? Hvordan og hvorfor kommer resultatene, og hvordan og hvorfor kom tilbakeslagene? For de kommer garantert nå man arbeider med så langsiktige strategier. Og da blir det spennende spørsmålet: Hvordan kom man seg videre?

 

 

 

 

 

 

 

Mennesker og kultur viktigst når kommuner slås sammen - ikke system

Mennesker og kultur viktigst når kommuner slås sammen - ikke system

ABC om delegering: Hvem bestemmer hva i kommunen?

ABC om delegering: Hvem bestemmer hva i kommunen?