Sammenlignbar statistikk for sykefravær fra KS
KS samler og bearbeider sykefraværstallene fra kommuner og fylkeskommuner, og etter hvert ser dette ut som å bli den sammenlignbare statistikken som kommuner kan måle seg opp mot. Statistikken får du på KS sin hjemmeside. Tallene som ble offentliggjort 30.1.2018, gjelder 4. kvartal 2016 – 3 kvartal 2017, og er dermed ikke tall du kan bruke til den daglige oppfølgingen av sykefraværet i utsatte avdelinger. Men det er bra med sammenlignbare tall som kan brukes for å ta strategiske beslutninger om system og tiltak, og som kan brukes i årsmeldinger og handlingsplaner.
Tendensen er at sykefraværet i kommunene under ett, er svakt stigende, og at det for den aktuelle perioden i 2016/2017 ligger samlet ligger på 9,91 prosent i kommunene. Det legemeldte sykefraværet ligger på 8,53 prosent. Trass inkluderende arbeidsliv, trass prosjekter og system for oppfølging, synes utviklingen å gå feil vei.
Store variasjoner
Det er store variasjoner mellom kommuner. Blant de som har høyeste sykefraværstall er Våler kommune på 12,17 og Åsnes kommune på 11,56. Oslo ligger på 9.33 prosent samlet sykefravær, mens nabokommunen Asker ligger på 8,77, som må sies å være bra i denne sammenligningen. Vi merker oss at en del mindre kommuner ligger svært lavt. For eksempel ligger Bykle kommune på 6,12 % og Bjerkreim kommune helt nede på 5,50 prosent samlet sykefravær.
Hvordan har det gått med Mandal og Tillitsprosjektet
Mandal kommune er kjent for sitt gode sykefraværssystem, organisert gjennom Tillitsprosjektet fra 2008 -2012, og kom gjennom dette prosjektet helt ned på ca. ca. 6 prosent sykefravær. Mandal har gjennom prosjektet en avtale med staten om å la medarbeiderne ha anledning til å bruke bare egenmelding for å melde sykdom, bygget på en tillit mellom leder og medarbeider. I 2017 har imidlertid staten avsluttet denne praksisen, og hevder at kommunen kan oppnå samme effekt på grunnlag av de andre elementene i systemet, for eksempel tett lederoppfølging.
Hvordan ligger så Mandal i dag på KS sin statistikk? Jo, I KS sin statistikk for 4. kvartal 2016 – 3. kvartal 2017 ligger de nå på 9,26 prosent samlet, mens det legemeldte sykefraværet fortsatt er ned på 1,63 % på grunn av den store adgangen til egenmeldinger som også gjaldt fram til og med 2017.
Siren Vetnes Johannessen som mange vil kjenne igjen om prosjektleder for Tillitsprosjektet, er nå personalsjef i kommunen. Hun sier til Bedreorganisasjon.no at også Mandal nå har et sykefravær som øker, og at fraværet ut fra deres egen statistikk for 2017 er på 7,5 prosent, noe kommunen er svært bekymret for, og setter inn nye tiltak for å møte.
Forskjellige tall for KS, SSB og kommunenes egen statistikk
Tallet for Mandal på 7,5 er ikke identisk for samme periode med KS-tallet på 9,26, men viser at det er ulike måter å regne ut fraværet på. Det er viktig å få så gode sammenlignbare tall som mulig for å kunne si noe sikkert om utviklingen i egen kommune. Med dette utgangspunktet oppfordrer Rådmannsutvalget i KS kommunene til å bruke KS sin statistikk, og ikke minst bidra til at tall blir rapportert fra alle kommuner så nøyaktig som mulig.
Sykefravær som en viktig faktor i organisasjonsutvikling og økonomiske innstramninger
Sykefraværet er en viktig faktor å ta med i bildet når man skal arbeide med å utvikle organisasjonen innenfor de rammer og mål som gjelder for kommunen. Et høyt sykefravær kan være tegn på en stresset organisasjon, og fraværet kan ofte øke i omstillingsperioder. På samme måte vet vi at kommunikasjon, relasjonsbygging mellom leder og medarbeider, kompetanseheving, myndiggjøring osv. være direkte helsefremmende, og kan gjøre at sykefraværet går ned, selv i omstillingsperioder.